Lukrecja właściwości lecznicze

Lukrecja to bylina corocznie wydająca pojedyncze łodygi z karpy wieloletniej przypominającą krzew. W Polsce raczej dziko nie rośnie lecz można ja uprawiać ,dziko rosnącą lukrecje znajdziemy na stepach południowo-wschodniej Rosji Hiszpanii i Sycylii.

Kwitnie na przełomie lipca-sierpnia ,W celach leczniczych zbiera się korzeń i rozłogi ,wykopane korzenie należy oczyścić z ziemi lub umyć po wysuszeniu obiera się ze skóry, trzeba uważać by nie uszkodzić korzenia w trakcie kopania (korzeń czernieje i nie nadaje się do przerobu).Korzeń lukrecji zawiera cukier gronowy,mannit,asparaginę, oraz glukozyd- glicyrchizynę dzięki której daje słodki smak. Korzeń lukrecji oraz uzyskane z niego preparaty mają duże zastosowanie w lecznictwie i przemyśle cukierniczym nie kiedy dodaje się ja do piwa,oraz w przemyśle tytoniowym podnosząc smak palonych papierosów (podejrzewam że właśnie to ma wpływ na uzależnienie i problem z rzuceniem palenia) .

Lukrecja to nie tylko dodatek do produktów spożywczych to również naturalny lek

Właściwości lecznicze korzenia lukrecji znane są od bardzo dawna działają rozwalniająco,moczopędnie ale przede-wszystkim działają wykrztuśnie ułatwiając odkrztuszanie zalegającej flegmy w układzie oddechowym (bez tego składnika syrop nie działa). W połączeniu z śluzowatymi domieszkami działa rewelacyjnie przy katarze .Korzeń lukrecji stosuje się do wyrobu medykamentów w leczeniu nieżytów i wrzodów żołądka i dwunastnicy,stanach zapalnych przewodu pokarmowego ,działa rozkurczowo na mięśnie gładkie w jamie brzusznej. ma działanie przeciwbakteryjne ,hamuje reakcje alergiczne.

Przedawkowanie nie korzystnie wpływa na równowagę płynów ustrojowych ,wydala potas a zatrzymuje chlor i sód a to są raczej związki szkodliwe. Będąc dzieckiem pamiętam jak babcia w czasie gdy byłem przeziębiony zakatarzony robiła mi syrop z korzenia lukrecji korzenia żywokostu i korzenia ślazu działanie miał natychmiastowe a jak smakował .

Ale kto w obecnych czasach będzie się bawił w produkcje takiego syropu jak gotowy można kupić w aptece lub sklepie zielarskim .Do przygotowania syropu babcia używała

1.korzeń lukrecji 10 gr
2.korzeń ślazowy 5 gr
3.korzeń żywokostu 10 gr

Składniki te zalewała szklanka zimnej wody i mieszała co jakiś czas po upływie 3 godzin cedziła dodawała 60 gr cukru i gotowała do czasu jak się cukier rozpuścił .podawała mi to trzy razy dziennie po łyżeczce od herbaty a jak byłem starszy miałem 10 lat to łyżka stołowa trzy razy dziennie przed jedzeniem smak był super a i działanie było natychmiastowe.




Leave a Reply


Przeczytaj poprzedni wpis:
Len mielony właściwości lecznicze

Len mielony ma zastosowanie w chorobach dróg oddechowych moczowych,reumatyzmowi,zaparciach wrzodach żołądka i dwunastnicy. W składzie lnu mielonego znajdują się duże...

Zamknij