Kurkuma właściwości lecznicze

Fotolia 56928669 XS 150x150 Kurkuma właściwości lecznicze

Kurkuma rośnie w lasach Ameryki Południowej i Azji Południowo-Wschodniej. O dawna jest używana w kuchni jako przyprawa, ale kurkuma to również naturalny lek o duży właściwościach leczniczych. Lecznicze właściwości kurkumy sprawiły, że jest to najbardziej poszukiwany składnik kosmetyków i leków. Badania naukowe przeprowadzone miedzy innymi w USA i Europie zachodniej dowiodły że jest silnym przeciwutleniaczem.

Kurkuma naturalny przeciwutleniacz który likwiduje wolne rodniki

Przeciwutleniacze zwalczają wolne rodniki które uszkadzają błony komórkowe zmieniają DNA w wyniku tego komórka ginie w następstwie tego rozwijają się choroby. Jest naturalnym środkiem antyseptycznym i środkiem przeciwbakteryjnym, przydatna w dezynfekcji skaleczeń i oparzeń. Jest silnym naturalnym środkiem przeciwzapalnym, który działa tak samo jak wiele leków przeciwzapalnych, ale bez skutków ubocznych.

Kurkuma może zapobiegać i spowalniać postęp choroby Alzheimera (dlatego w Indiach gdzie jest dodawana do każdej potrawy jest bardzo mało przypadków choroby Alzheimera). Może pomóc w leczeniu łuszczycy i innych stanach zapalnych skóry. Korzystnie wpływa na metabolizm tłuszczów stosowana w codziennej diecie pozwoli zrzucić nadmiar kilogramów. Naukowcy odkryli że dodawana jako przyprawa do produktów które spożywają osoby chore na raka czyni komórki nowotworowe bardziej podatne na chemioterapię i radioterapię,a to jest bardzo ważny czynnik w leczeniu chorób nowotworowych.

Dodawanie kurkumy do potraw które spożywamy ,korzystnie wpływa na pracę wątroby,chroni wątrobę od wielu toksycznych związków. Badania wskazują że kurkuma może zapobiegać i leczyć nowotwory prostaty,skóry,piersi ,jelita grubego . Warto więc na co dzień dodawać ją do potraw lub wypić jako herbatę wystarczy dodać łyżeczkę kurkumy do jednego litra wrzącej wody i gotować pod przykryciem przez 10 minut przecedzić przez drobne sitko dodać łyżeczkę miodu do smaku i wypić .

Stosowanie kurkumy jest bezpieczne ale nie może być stosowana przez osoby które stosują leki na rozrzedzenie krwi ,muszą również uważać osoby chorujące na cukrzycę nasila działanie leków i może wystąpić hipoglikemia (niski poziom cukru we krwi a to jest niebezpieczne zjawisko). Nie zalecana jest również dla kobiet w ciąży i kobiet karmiących piersią. Nie należy jej stosować dwa tygodnie przed zabiegiem chirurgicznym rozrzedza krew może dojść do krwotoku.