Cebula właściwości lecznicze

Cebula to nie tylko pospolite warzywo ale również naturalny lek Ludzie znają korzyści zdrowotne cebuli od tysięcy lat, ale dopiero stosunkowo niedawno naukowcy przeprowadzili badania jakie właściwości zdrowotne ma cebula..Badania potwierdziły że cebula posiada wiele cennych składników które korzystnie wpływają na zdrowie osób które spożywają ją na co dzień w umiarkowanych dawkach. Posiada ona również właściwości toksyczne może wywołać zaburzenia żołądkowe nie korzystnie wpływa na tarczycę.

Cebula obojętnie jakiego koloru ma duże właściwości lecznicze

Istnieje wiele odmian cebuli: biała, żółta, czerwona,różnią się wielkością, smakiem. Ale każda odmiana posiada cenne składniki odżywcze .Cebula jest bardzo dobrym źródłem witaminy C, B6, biotyny, chromu, wapnia i błonnika. Cebula to również źródło kwercetyny, która jest silnym flawonoidem,bardzo dużo znajduje się w skórce cebuli .

Kwercetyna rozrzedza krew, obniża poziom cholesterolu, podnosi poziom dobrego cholesterol zapobiega powstawaniu zakrzepów krwi, ma zastosowanie w leczeniu astmy, przewlekłym zapaleniu oskrzeli, kaszlu ,syrop na kaszel z cebuli bez problemu dostaniemy w każdej aptece lub można przygotować samemu ,wystarczy cebulę posiekać drobno i zasypać cukrem. Odstawić na 2-3 dni naczynie przykryć ,uzyskany sok pijemy trzy razy dziennie po łyżeczce jest to naturalny lek bardzo skuteczny .

Spożywanie cebuli pomaga obniżyć poziom cukru we krwi. dlatego jest bardzo wskazana dla cukrzyków. Posiada działanie przeciwwirusowe,przeciwzapalne,przeciwbakteryjne,które są skuteczne wobec wielu bakterii, Salmonella, a nawet E. coli. to naturalny antybiotyk. Cebula zawiera związki siarki, związki siarki są istotnym czynnikiem w leczeniu raka i profilaktyki układu krążenia., również zalecana jest w przypadkach chorób wątroby, ponieważ pomagają usunąć metale ciężkie z organizmu które nie korzystnie wpływają na prace tego ważnego organu.

Spożywana na surowo jest naturalnym lekarstwem w chorobach gardła, dróg oddechowych, żołądka, jelit, nerek, mózgu, kości skóry, cukrzycy.100 gr cebuli dostarcza tylko 44 kalorii oraz 1,4 g cennego błonnika,którego stanowczo za mało jemy ,a to prowadzi do powstawania zaparć.

Świeży sok z cebuli ma zastosowanie w leczeniu zapalenia oskrzeli,poprawy wzroku,jest również skutecznym lekiem w walce z pasożytami u dzieci czy bólem ucha ( z dodatkiem oleju kokosowego w postaci ciepłego okładu). Można również przygotować sobie nalewkę. Nalewka z cebuli korzystnie wpływa na porost włosów ,jest przydatna w leczeniu łupieżu i innych infekcji skóry głowy<.

Wystarczy pokroić dość dużą główkę cebuli i zalać 250 gr spirytusu,odstawić w ciemne miejsce na 14 dni co jakiś czas dobrze wstrząsnąć ,po tym czasie przecedzić i wcierać w skórę głowy 10-12 godzin przed myciem głowy ,nalewka korzystnie wpływa na cebulki włosowe ,regeneruje je . Warto więc zadbać o to by często cebula gościła na naszych stołach ,pomoże to zachować nam zdrowie na dłuższy czas,uchroni nas od wielu groźnych chorób.